Autoservirea din Sfantu Gheorghe (Cafeneaua "Art Cafe")
1. Ceea ce este shaormeria Dristor pentru dughenele care comercializeaza sandvisul oriental este localul din Sfantu Gheorghe pentru autoserviri – brandul cel mai cunoscut al acestui gen de localuri, devenit in timp un fel de "arhetip". Repozitionat in spatiul unei foste cafenele, "Art Cafe", localul beneficiaza acum de o terasa si, in interior, de mese cu scaune. Din fericire, aerul nouazecist jerpelit este pastrat intact, iar curatenia se exprima prin fetele de masa patate. Locul este tot timpul plin, chiar si la ora 3 noaptea, in weekend (autoservirea fiind nonstop); pe zi, coada este de multe ori descurajanta.
Publicul este de asemenea eterogen – pensionari, studenti, muncitori, oameni ai strazii, corporatisti cu priviri jenate care iau mancare la pachet. Preturile sunt in continuare bune – 4 lei ciorbele, 4 lei garniturile, 2 lei salatele crude (3,5 muraturile), 7,5 lei varza cu ciolan si ardeii umpluti. Cel mai bun raport este la tochitura si sarmale, ambele fiind servite cu mamaliga si costa 7,5 lei. Tochitura nu are ochi si branza, dar e senzationala (suspectez ca este imbunatatita cu masline). Mancarurile sunt preparate in stilul delicios de nesanatos traditional, cu prajeli. Portii mari, sanatoase.
Casa Eden (Calea Plevnei 11-13)
2. Refacuta cu faianta si scaune de inox. Locul straluceste de curatenie, iar la amiaza se umple de corporatisti. Mancarurile sunt neasteptat de ieftine si foarte gustoase, in conditiile in care se gateste "sanatos", fara prajeli (exista un cuptor special pentru asta). Muraturile sunt de casa (cum nu sunt la multe restaurante de fite), iar ardeiul copt pot sa spun ca e genial. Preturi ceva mai mari – 10 lei felul principal, 5-6 lei ciorba, 5 lei garniturile, 3-4 lei salatele. Program: 10-19.
Dyno’s (Splai)
3. Autoservire foarte populara printre salariile medii: la amiaza e plin de taximetristi care isi iau pranzul aici. Mancare traditional romaneasca, la portii indestulatoare si preturi bune. Meniul zilei este cel mai popular, la 10 lei intrand un gratar, cartofi pai si o salata. Ciorbe la 3,5 lei, felul principal pana in 8 lei. Micii costa 1,5 lei – preturi de-acum doi ani.
Cantina de la Palatul Telefoanelor
4. Pana la 1.30 este exclusiv pentru lucratorii Postei; dupa aceea, este accesibila publicului. Mancare buna, pe stil de "bucate de acasa" - salate si ciorbe bune. Garnituri destul de mari, portii destul de mari. Vin foarte multi tineri care lucreaza la puzderia de firme din centru, cam acelasi public de la Mc Moni’s: yuppies la inceput de cariera. Preturi bune pentru un restaurant, dar mai mari pentru o autoservire: o masa buna te duce pe undeva pe la 18 si 20 lei.
Classic Cafe (Complexul Comercial Vitan)
5. Loc cochet, cu mese si scaune din stinghii de lemn, dar si inevitabila faianta. Meniu destul de sumar, cam ca la Mc Moni’s (dar mai consistent). Preturi bune: ciorba 4,5-6,5 lei, garnituri 4,5-5,5, cartofii 3-3,5, tochitura 7 lei, ostropel si ardei 7,5, musacaua 8,5 lei. Portii mari la ciorbe (400 grame). Program ridicol de scurt: 11.30-4.30.
Ikea (Baneasa)
6. Look de autoservire occidentala, cu parchet pe jos, scaune inalte. Imagine de loc cool, atragand public corporatist si pusti urbani prin mancarea suedeza. Preturi oneste, dar putine feluri de mancare: 3-4 feluri de salate, gustari, supe (2 lei) si felurile principale: chiftelute suedeze (6 sau 8 lei pentru meniu cu 5 sau 7 chiftelute), somon (8 lei) sau piept de pui (10 lei). Cafeaua, sucurile costa 2,5 lei si poti sa-ti umpli paharul de cate ori poftesti. Programul: pe durata orarului magazinului.
Autoservirea terasei Argentin (vizavi de Club A)
7. Autoservirea a fost improvizata langa terasa, nebeneficiind de mese separate; ti se da o foaie si ti se spune sa te asezi la una din mesele terasei, printre chefliii de acolo; putini au curaj sa-si depaseasca rusinea si s-o faca. Cei mai multi iau mancare pentru acasa. Ciorbe scumpe (4,5-7 lei), salate la fel (5-6 lei), preturi mai bune la felurile principale. Delicios curcanul cu masline.
Cantina studenteasca Rosetti
8. Inchisa pana in octombrie, pe perioada vacantei. Cantina studenteasca cu look intepenit – ciment pe jos, mobilier comunist cu fete albe de mese. Regim dublu de preturi, pentru studenti si "externi", dar, chiar si asa, sunt mai mici ca la Mc Moni’s. Feluri de mancare foarte putin variate – 2-3 feluri de ciorbe, 3-4 feluri principale. Cu 10 lei se mananca (aceleasi) doua feluri de mancare Orar: 12-16.
Shark (Domnita Anastasia 9)
9. Arata ca o autoservire occidentala – in sensul ca nu are faianta pe jos, ci parchet, scaunele sunt din lemn, totul e foarte curat etc. –, dar are preturi de restaurant: o masa cu un fel principal, o garnitura si un iaurt/ayran costa in jur de 30 lei. Autoservirea se exprima doar prin vitrinele cu preparate, inducand in eroare. Profil turcesc, ca atare nu se servesc bauturi alcoolice.
Mc Moni’s (Piata Rosetti)
10. Mc Moni’s este unul dintre pionierii noului model de autoservire, cu look de fast-food. Preturi mai mari decat la celelalte autoserviri; cantina studenteasca de vizavi o spulbera atat la preturi, cat si la gust. Aer corporate usor scapatat, de loc care a iesit de pe val. Ciorbe – 3,5-6,4 lei, ficat 4,20 lei, pulpe la tava 4,20, aripi pane 3,90 (pentru 100 grame). Mancare insipida, ca de fast-food.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu